Medicinsk teknik
Sverige har en god tradition inom medicinsk teknik och har på många sätt bidragit till en förbättrad sjukvård med uppfinningar som pacemakern, hjärt-lungmaskinen, strålkniven och utrustning för ultraljudsdiagnostik. Den tekniska utvecklingen inom vården går snabbt framåt och utrustningarna blir allt mer avancerade och specialiserade. För den som vill arbeta inom området blir det därför allt viktigare att vara är insatt i de speciella krav och förutsättningar som finns.
Profilen är tvärvetenskapligt till sin karaktär med inslag av kemi, biologi, miljö och medicin. Tonvikten ligger dock hela tiden på fysik och teknik med ett tydligt fokus på de praktiska tillämpningarna. De laborativa momenten är därför centrala i utbildningen och syftar till att ge praktisk erfarenhet inför den framtida yrkesrollen. Därför sker också utbildningen i ett nära samarbete med sjukvården. Ett flertal yrkesaktiva sjukhusfysiker och medicintekniker undervisar på kurserna och sjukhusets utrustning används för laborationer, t ex magnetkamera, datortomograf och strålbehandlingsutrustning. Det handlar om teknik med människan i centrum.
Kärnkurser
I blockschemat visas profilens Kärnkurser, dvs de kurser som utgör profilens grundstomme. I listan finns dessutom kurser som ger ytterligare fördjupning och breddning inom profilens områden. Kärnkurserna är markerade i listan.
Kärnkurserna är inte obligatoriska men det rekommenderas starkt att ha med dessa som grund i ditt blockschema. Utöver kärnkurserna väljer du kurser från listan som är intressanta för dig och ger det blockschema som passar dig bäst. Det går även bra att välja kurser från en annan profil.
Var noga med att ditt blockschema uppfyller alla kategorier i din examen, dvs att du har valt tillräckligt med profilkurser, allmänna ingenjörskurser, projektkurser och hållbarhetskurser.
Valbara kurser inom profilen
- Aktuella forskningsområden i fysik Profilkurs
- Biomedicinska sensorer och analys Kärnkurs Profilkurs
- Design-Build-Test, projektkurs för ingenjörer Kärnkurs
- Från prototyp till produkt ur ett CE-perspektiv Kärnkurs
- Fysikens numeriska metoder Profilkurs
- Medicinsk avbildning och analys Kärnkurs Profilkurs
- Medicinsk orientering Kärnkurs
- Medicinteknisk säkerhet och riskhantering Kärnkurs
- Modellering och simulering Kärnkurs Profilkurs
- Optiska spektroskopiska tekniker för materialvetenskap Profilkurs
- Tillämpad digital signalbehandling Kärnkurs Profilkurs
- Tillämpad medicinsk bildbehandling Profilkurs
Projekt och Teknik för hållbar utveckling
- Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet (Lp1,2,3,4, Sommar)
- Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik (Lp1,2,3,4, Sommar)
- Hållbar utveckling för ingenjörer (Lp1,2,3,4, Sommar)
- Hållbar utveckling och strålningsmiljö (Lp1)