Fysikens matematiska metoder
Aktuellt kursbeskrivning finns i kursplanen.
Kursen är indelad i fyra moment.
Moment 1 (6,5 hp): Introduktion till differentialekvationer
I momentet behandlas första ordningens ordinära differentialekvationer (separabla ekvationer och integrerande faktor) och andra ordningens ordinära differentialekvationer (med variation av parameter). Dessutom ingår kvalitativ analys och begreppet fasplan, potensserielösningar, Laplacetransformen inklusive begreppen faltning och impulsfunktion. Vidare studeras lösning av linjära system av ordinära differentialekvationer med matrismetoder. Avslutningsvis ges en introduktion till lösning av partiella differentialekvationer med separation av variabler och Fourierserier.
Moment 2 (1 hp): Datorlaboration 1
Laboration som illustrerar begreppen samt visar på olika numeriska metoder att lösa ordinära differentialekvationer av de slag som ingår i kursen. I samband med datorlaborationen ges en introduktion till mjukvara för numerisk lösning av differentialekvationer
Moment 3 (6,5 hp): Fourieranalys med tillämpning på partiella differentialekvationer
Inledningsvis sker ett fördjupat studium av de komplexa talen, gammafunktionen och de elementära funktionerna samt deras inverser definierade i komplexa planet. Dessutom ges en kort orientering om begreppet analytisk funktion samt Cauchys sats med tillämpning på integralberäkning med hjälp av residykalkyl.
För att motivera studiet av partiella differentialekvationer härleds några vanligt förekommande typer ur enkla fysikaliska principer. Ett viktigt verktyg är Fourierserieutveckling av funktioner. Fourierserier behandlas tämligen ingående och även frågor om olika typer av konvergens tas upp liksom tillämpningar på lösning av partiella differentialekvationer. Fourierserierna generaliseras sedan till utveckling av funktioner i allmänna ortogonala system och i samband med det studeras Hilbertrum och konvergens i norm. Teorin tillämpas på problem av Sturm-Liouville typ och allmänna randvärdesproblem för några viktiga klasser av partiella differentialekvationer. Några, i fysikaliska tillämpningar förekommande, system av ortogonala polynom behandlas relativt ingående.
En grundlig genomgång av teorin för Fouriertransformen samt några av dess tillämpningar avslutar momentet.
Moment 4 (1 hp): Datorlaboration 2
Laborationen introducerar den viktiga finita elementmetoden för numerisk lösning av partiella differentialekvationer. Först visas hur lösningen byggs upp för det endimensionella fallet. Därefter studeras ett tillämpat problem för ett tvådimensionellt problem med hjälp av ett menybaserat system. I samband med laborationen ges en kort introduktion till finita elementmetoden.
Förkunskapskrav
Ger behörighet
- Adaptiv reglerteknik
- Analytisk mekanik C
- Dynamisk modellering av levande system
- Finansiell matematik
- Fysikalisk modellering och beräkningsteknik
- Fysikaliska modellers matematik B
- Linjära Reglersystem
- Modellering inom robotik
- Modern fysik
- Monte Carlometoder för finansiella tillämpningar
- Optimal reglering av linjära system
- Reglersystem
- Stokastiska differentialekvationer
- Teknisk beräkningsvetenskap II
- Tidsserieanalys och spatial statistik
- Transformmetoder
Info
Institutionen för matematik och matematisk statistik
Poäng | 15,0 |
Nivå | Grundläggande |
Kod | 5MA122 |
Kategorier
Matematiska och beräkningsvetenskapliga metoder och verktyg | 15,0 |